Selander, Aarno

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Omat sanat:

Kipinäni kirjoittamiseen pohjautuu Partiopoika-aikaan, jolloin 12-vuotiaana dokumentoin kirjoituksin ja piirroksin monet tapahtumat. Myöhemmin tuli valokuvaus ja elokuvaus mukaan. Aloitin elokuvaamisen vuonna 1966. Kävi ilmi, että Suomesta puuttuu kokonaan suurille harrastajaryhmille tarkoitettu filminteon ”aapinen”. Kirjoitin useita pienimuotoisia vihkosia, ja yhden merkittävän, jonka painos oli 7 000 kappaletta. Vihkonen hyväksyttiin koulujen opetusohjelmaan oheislukemistoksi. Painotuotteen nimi oli ”Perusteita Kaitafilmaukselle”. Sen anti on edelleenkin käyttökelpoinen, vaikka eletäänkin sähköistä viestinnän aikaa.

Omakustanteeni ”Pontevia Pohjolan Poikia” on historiallinen teos Lapin läänin Sotilaspojista. Kirjassa yli sata 20-30-luvulla syntynyttä sillloista kansakoulupoikaa kertoo elämästään talvisodan aikana, sotien 1941-45 vuosista ja jälleenrakennuskaudesta. Kertojat ovat eläneet aikajakson 1939-45. Vuosiin kuului venäläisten pommitukset, evakkoon lähdöt, desanttien hirmuteot, yms. sota-ajan kirot. Lähes 300 sivua, kovat kannet, runsaasti piirroksia ja valokuvia.

Suomessa oli 75 000 sotilaspoikaa. Täällä Lapissa useita tuhansia. Suomalaiset sotilaspojat vapauttivat rintamalle viisi divisoonaa asekuntoisia miehiä. Sotilaspojat ottivat kotirintamalla vastuun miesten töistä. Kouluttivat itseään hyviksi kansalaisiksi. Jokainen poika uskontoon, säätyyn, ihonväriin, varallisuuteen, vakaumukseen katsomatta pääsi sotilaspojaksi. Kaikki olivat samanarvoisia. Ainutlaatuinen organisatio maailmassa. Kirja kertoo asioista, joista on täytynyt vaieta yli 50 vuotta.

Olen myös tehnyt runsaasti kuvaussuunnitelmia, jotka on toteutettu, sekä "käsikirjoituksia" filmeihin ja valokuvateoksiin erikoistapahtumista.

Elämäkertatietoa

Aarno Selander, s. 30.12.1933 Rovaniemi. Nykyinen asuinpaikka Rovaniemi. Koulutus: oettajaseminaari. Ammatti: opettaja. Selander tunnetaan ensisijaisesti valokuvaajana. Hän on valmistanut yli viisikymmentä valokuvadokumenttia, kuvakirjaa, merkittävistä tapahtumista. Selander on myös tehnyt yli sata lyhytelokuvaa. Useissa lyhytelokuvissa päätähtenä ovat Lapissa vierailulla olleet kuninkaalliset, kenraalit ja muut korkea-arvoiset henkilöt. Lyhytelokuvia on esitetty kymmenissä amatöörielokuvaajien kilpailuissa kautta maailman. Monet lyhytfilmeistä on palkittu myös kansainvälisillä foorumeilla.

Aarno Selanderin kirjallisesta tuotannosta voidaan mainita kaksi kotiseudun ja maakunnan lähihistoriaan kuuluvaa teosta: sotilaspojista kertova dokumentti ”Pontevia Pohjolan Poikia” 1995 sekä ”Rovaniemen Kauppalanpojat” 2000. Tämän lisäksi hänen tuotantoonsa on kuulunut useita pienimuotoisia painotuotteita, joista mainittakoon ensimmäinen Suomessa amatöörikuvaajille suunnattu kansanpainos ”Perusteita Kaitaelokuvaukselle” 1979.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Mukana teoksissa:

* Sotilaspoika. Kiltatoimintaa pohjolassa jo 5 vuotta. Toteutus: Reijo Lehtosalo [et al.]. Lapin sotilaspoikien perinnekilta, 1998.