Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Väärät veljet

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirja on kertomus yhden suvun kolmen sukupolven miehistä Toivo, Voitto ja Taisto. Kerrontatekniikka on pirstaleinen. Lyhyistä pätkistä syntyy kokonaisuus miesten vaiheista ja kohtaloista. Toivo on juoppo isoisä, Voitto tämän vasemmistolainen poika. Tarina alkaa Voiton ja Lyydian tapaamisesta. Näiden pojat Taiso Casimir ja Casimir Taisto ovat kirjan nuori polvi. Tarina kerrotaan pääosin Taiston näkökulmasta ja kirjaa voikin lukea myös Taiston kasvukertomuksena pojasta mieheksi.

(Laura Norris/ Sanojen aika)

- - -

Sattuman nimi on polkupyörä. Päähenkilö sikiää vahingossa. Elämää aletaan taivuttaa suomalaisesta rautalangasta. Taisto-etunimensä hän saa punaperimää kantavalta isältään ja toisen nimensä Casimirin valkealta äidiltään. Kun vanhemmat järkeilevät maailmaan toisen pojan, hänet ristitään Casimir Taistoksi. Vanhemmat hoitavat pojillaan suomalaista jakomielitautia – näiltä kysymättä. Periaatteet vaihtuvat sujuvasti toisiin. Taisto pettyy todellisuuteen. Mutta miksi Casimir-veli muuttui kalaksi ja minne hän ui? Alkaa Taiston rankka matka kohti toista todellisuutta, jossa rautalangasta ei ole mitään apua. Väärät veljet on Risto Erosen esikoisteos, tähtäimeltään tarkka, koskettava ja henkilöitään armottomasti rakastava. Sen kertojat puhuvat vähän ja asiaa. Väärät veljet on monitasoinen romaani ihmisenä olemisesta.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

Veli luontojaan kilttien ja kunnollisten kiusaajana olisi kestänyt sen herjan, mitä pioneerilapsuus uhrauksena vaati. Minä olisin mielelläni katsellut värikkäitä kuvia Lasten Raamatusta ja hyräillyt hauraalla äänellä virsiä.
Olin pioneereissakin pohjasakkaa, ja vain pikkuveljeni pelko pelasti minut pikkutoverien muilutukselta. Mutta eihän Casimir-Taisto aina viitsinyt tulla väliin vaikka olisi ehtinytkin. Ajatteli varmaan, että jos nyhverö isoveli ei nyt opi lyömään takaisin ja pärjäämään, niin ei sitten ikinä.
Kun muut ikäiseni opettelivat lukemaan Aapisesta tai muista korrekteista lähteistä, oli isä tilannut minua varten kotiin Tiedonantajan. Isä tiesi, että NKP, Neuvostoliiton kommunistinen puolue, rahoitti julkaisua pimeästi ja tilaajista pidettiin kortistoa rajan paremmalla puolella. Nimeni ihanneyhteiskunnan punaisella listalla oli arvokas optio, jonka realisoitumista isä ja äiti jännittivät erityisesti noottikriisin jälkimainingeissa.
Ymmärsihän minä, että minuun panostettiin mutten jaksanut olla erityisen kiitollinen, kun pelotti mennä kouluun kommarina kiusattavaksi.
Isän usko proletariaatin voittoon karisi sen ensimmäisellä ammattiosaston Leningrad-matkalla.
- Jos niitten liikennevalot on se tolppa, jossa kolme mummoo istuu päällekkäin punanen, keltanen ja vihree lippu kädessään, niin tokkopa niitten ohjuksetkaan maaliin löytää, sanoi isä kun Tiedonantajan tilauksen lopetti.
Veli oppi tavaamaan Raamatusta ja piti sen jälkeen lukemista jotenkin moraalisesti ylevänä puuhana. Tiedonantajan marxilainen dialektiikka läpäisi niin, että aloin hävetä sanoja ja niiden välittämiä totuuksia, näitäkin.
Veli opetteli ulkoa tarinoita hyvästä ja pahasta, joista jompikumpi voitti mutta Raamatun mukaan yleensä paha. Minä sisäistin juttuja totuudesta ja valheesta, joista jompikumpi voitti mutta Tiedonantajan mukaan pääsääntöisesti valhe. Meistä kasvoi aika alakuloiset veljekset.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

195

Kustantaja

Kieli