Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Magdaleena ja maailman lapset

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kaipainen leikittelee tuotannolleen ominaiseen tapaan myytin ja realismin sekoittumisella, tuoden Raamatun kertomuksen Martasta ja Mariasta 1960-luvun lopun suomalaiseen pikkukaupunkiin. Maria Mataleena elää pienissä ympyröissään halujensa vietävänä, kaksoissisar Martta on katkeroitunut yksinhuoltaja ja heidän veljensä Lasarus pilveä poltteleva tyhjäntoimittaja. Kaikki kolme ovat paenneet lapsuudenkotinsa pysähtyneisyyteen, pettyneinä siihen, mitä elämä on heille tarjonnut ja mitä heillä on ollut sille annettavana. Muutoksen tuulten mukana saapuu Jeesuksen näköinen ja oloinen kunnanlääkäri Toivo.

Ajan hengen mukaisesti romaanin messiashamo on parrakas vasemmistoradikaali, joka saarnaa globaalista epäoikeudenmukaisuudesta ja herättää sisaruksissa kyteneen tyytymättömyyden teoiksi. Monitasoisessa teoksessa sivutaan useita aikansa puheenaiheita Vietnamin sodasta vapaaseen rakkauteen. Kaipainen kuvaa yhteiskunnalliseen tiedostavuuteen havahtumista sekä romanttisen idealismin ja raadollisen todellisuuden kohtaamisesta sikiävää maailmantuskaa ironisella, jopa kyynisellä otteella. Maailman vähäosaisten ahdinkoa ei kuitenkaan mitätöidä. Erityistä myötätuntoa saavat osakseen lapset: nälkäänäkevät, sodan runtelemat, hyväksikäyetetyt, kaltoinkohdellut. Kielellisesti rikas teos yhdistää realistista kerrontaa proosarunoon ja maustaa keitoksen kirjallisin lainauksin Uudesta Testamentista kansanperinteeseen. Kaipainen sai teoksesta kirjallisuuden valtionpalkinnon.


- Riikka Leskinen/ Sanojen aika

Kaipaisen läpimurto. Sävyltään lyyrinen kirja, joka tähdentää lukijalle rakkauden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden merkitystä elämässä.

Magdaleenan ja maailman lapsien monipohjainen myyttikuvio on kekseliäästi sovitettu nykyaikaistuvaan maalaiskuntaan. Sen tapahtumissa ja henkilöissä menevät päällekkäin Uuden Testamentin kertomus Martasta, Mariasta ja Jeesuksesta sekä kansanomainen Maria Magdaleenan legendaperinne.

Magdaleena ja maailman lapset on nimensä mukaisesti lasten asialla. Moninkertaiset lapsensurmat ja hyväksikäytöt kiinnittävät huomion siihen, mitä kasvatuksella tukahdutetaan: lapsessa piilevään uuden ihmisen mahdollisuuteen. Romaanin freudilaisesti asioita auki kerivä rakenne osoittaa, että henkilökohtaisten ongelmien juuret ovat usein lapsuudessa ja että vasta ratkaisemalla yksityiset ongelmat voidaan edetä yleiseen muutokseen.

Ydinperhe onkin romaanissa freudilaisittain rikospaikka, jonne toistuvasti palataan. Ydinperhettä rikotaan kärjistyksin, jotka muun muassa tekevät isästä poikiensa veljen. Vaihtoehtoina väläytetään Summerhillin ja kibbutsien kaltaisia kollektiivisia kokeiluja. Myös lisääntymisteknologian mahdollisuuksia pohditaan.

(elmerinfo.fi, ouka.fi)

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Apteekkari nilkutti ikkunan ääreen ja jäi katsomaan tyttöjen jälkeen, aivan kuin olisi nähnyt sen kun ne menivät. Ei näkynyt kuin yhteen suuntaan. Apteekin piha oli autio ja tyhjä, elokuinen pimeys oli syvyyden päällä ja teknillisen apulaisen vene liikkui vetten päällä. Oli se aika vuorokaudesta, jolloin tämä mainittu olento pääsi vapaalle.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

282

Kustantaja

Kieli