Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lakipiste

Kommentit (1)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Heitä omena ilmaan ja pysäytä se lakipisteeseen. Onko se menossa ylös vai tulossa alas? Jos katsot menneeseen, se matkaa ylös. Jos katsot tulevaan, se on jo putoamassa. Ihmiskunnallakin on lakipisteensä ja se on käsillä juuri nyt, tämä piinaava, pysähtynyt hetki ennen pudotusta.

Vuosi 2045. Ekokatastrofi on edennyt ja ympäristöliike radikalisoitumassa. Ruotsissa ekoyhteisö on juuri tehnyt joukkoitsemurhan, mutta Suomessa vaikuttaa vielä rauhalliselta. Kun vaateketjun johtaja kuolee oudossa älylaiteturmassa, poliisi ei osaa epäillä rikosta. Toisaalla epäilykset ovat heränneet. Mediajätti Googlen toimittaja Aaro Kangas saa tehtäväkseen selvitellä Tammilaakson ekoyhteisön mahdollista radikalisoitumista, ja putoaa tietämättään lähelle kunnianhimoisen tuhosuunnitelman ydintä. Selvittelystä tulee pian hyvin henkilökohtaista ja vaarallista.

Scifidekkari Lakipiste sijoittuu aikaan, jona ekokatastrofi ja uusi teknologia ravistelevat todellisuutta tunnistamattomaksi. Mikä on ihmisen paikka maailmassa, jossa koneet tekevät jo lähes kaiken tehokkaammin? Pitäisikö meidän pelätä ja mitä?

(S&S)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

238

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Trilogian kolmas osa.

Sarjamerkintä

Kommentit (1 kpl)

Kaipasin luettavaksi välillä jotain nopealukuista ja vetävää, ja Piia Leinon uusin tulevaisuuden Suomeen sijoittuva romaani tarttui lainapinosta sopivasti käteen. Lakipisteen maailmassa kehittyneen tekoälyn toimintaan perustuvat laitteet ovat ihmisten arkea – mutta entä jos jotain menee vikaan? Kelluntatankit ja liedet alkavat äkkiä aiheuttaa tapaturmaista kuolemia. Samalla Googlelle työskentelevä toimittaja Aaro päätyy tutkimaan yhteisöä, joka pyrkii sopusointuun ympäristön kanssa mm. välttelemällä laitteita. Yhteisö vaikuttaa rauhalliselta, mutta mitä onkaan pinnan alla; haluaako joku tuhota maailman rikkaita ja vaikutusvaltaisia tekoälyn avulla?

Leinon täsmällinen kielenkäyttö sekä moniulotteinen romaanin maailman lainalaisuuksien pohtiminen tekevät Lakipisteestä onnistuneen scifidekkarin. Huumoriakin pilkahtelee, mutta ei ehkä niin paljon kuin Leinon edellisessä teoksessa, Yliajassa, jonka päähenkilön Annastiinan ristiriitaiseen kiinnostavuuteen Aaron hahmo ei aivan yllä. Lakipiste on mainio, vauhdikas päätös Suomi 2050 -trilogialle.

”Hän luopui jo vuosia sitten kuvitelmasta, että yksittäiset uutiset muuttaisivat mitään. Maailma oli mekkaloiva kerä, joka vyöryi eteenpäin, eivätkä tuon liikkeen lainalaisuudet olleet yhdenkään ihmisen määriteltävissä.” (s. 17)

”– Harmi kyllä tuntuu, että kaiken voi nykyään itse päättää. Kun tietoa on niin paljon, kaikessa voi valita vastuullisen tien.” (s. 109)

Linkki