Kirjasampo FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mikä on Kirjasampo?
Kirjasampo.fi / Boksampo.fi on ajankohtainen ja yhteisöllinen kirjallisuuden verkkopalvelu, joka on osa Kirjastot.fi-palvelukokonaisuutta. Kirjasampo sai alkunsa projektina vuonna 2007. Kirjasampo-sivuston taustalla toimii laaja tietokanta, joka sisältää satoja tuhansia tietueita mm. teoksista, kansista, kirjailijoista ja kustantajista. Palvelussa käytetään uusimpia internetin suomia mahdollisuuksia tiedontallennukseen, sisällönkuvailuun ja tiedon jakamiseen liittyen, kuten esim. linkitetyn datan välineitä.
Mistä löydän virallista tietoa Kirjasampoon liittyen?
Kirjasammon Info-sivu pitää sisällään tietoa palvelusta, sen toimituksesta, julkaisuista mediassa ja virallisia tiedotusmateriaaleja, kuten logot, rekisteriselosteen ja julkaisutiedotteen.
Miten toimin, jos en halua tietojani sivustolle, haluan muuttaa tietojani tai jos sivustolla on minusta jo valmiiksi vääriä tietoja tai virheellisiä teostietoja?
Tietosuoja on meille tärkeä: jos sinulla on kysyttävää tai huomautettavaa sivustolla olevista tiedoista, ota meihin yhteyttä palautelomakkeen kautta tai sähköpostitse kirjasampo(at)kirjastot.fi. Kirjailijatietoja voit täydentää kyselylomakkeemme kautta. Sivuilla olevan toimituksellisen aineiston kopiointi ilman tekijöiden lupaa on kielletty, lukuun ottamatta hyvän tavan mukaista siteerausta. Tarkemmat tiedot palvelusta ja sen käyttöehdoista löydät Kirjasampo Info -sivulta.
Paljonko Kirjasammossa on tietoa?
Tämän tekstin viimeisimmän päivityksen aikaan (toukokuu 2018) Kirjasampo / Boksampo sisältää tietoja esim. lähes 130 000 teoksesta, yli 87 000 kirjan kansikuvasta ja yli 55 000 kirjallisuuden tekijästä. Tietomäärä kasvaa päivittäin.
Mitä toimintoja Kirjasammosta löytyy?
Tähän on listattu tietoja Kirjasammon toiminnoista:
1) Miten sivustolla navigoidaan?
Ylävalikosta löytyvät linkit Kirjasammon toimitukselliseen ja ajankohtaiseen aineistoon sekä linkkeihin. Lisäksi valikosta löytyy Selaile sisältöjä -osio, jossa avataan Kirjasammon tietosisältöä laajemmin.
Palvelussa on käytössä tavallinen haku (vapaasanahaku), jossa on käytössä haun automaattinen täydennys (autocomplete). Hakukenttään voi syöttää kirjailijan ja/tai teoksen nimen tai asiasanoja (välilyönneillä erotettuina). Automaattinen täydennys ehdottaa hakuun kirjoitetulla merkkijonolla alkavia henkilöitä, teoksia ja asiasanoja. Ehdotuksissa esiintyviä tekijöitä ja teostyyppejä klikkaamalla pääsee suoraan tekijä- tai teossivulle. Eli jos listassa olevan sanan perässä lukee esim. (henkilö, kirjailija tai muu tekijä) tai (romaanit), haku ohjautuu suoraan kyseiselle Kirjasampo-sivulle. Jos sanan perässä ei ole suluissa täsmennystä, haku toimii tavallisena tekstihakuna, eli sanaa klikkaamalla päätyy hakutulossivulle, jossa näkyvät kaikki kyseisellä sanalla löydetyt teokset ja tekijät ryhmiteltyinä. Tekstihakua voi käyttää myös kirjoittamalla hakusanan kokonaisuudessaan hakulaatikkoon ja painamalla tämän jälkeen enteriä tai klikkaamalla laatikon reunassa olevaa suurennuslasin kuvaa, jolloin pääsee tuttuun tapaan hakutulossivulle. Tekstihaussa on käytössä automaattinen hakusanojen katkaisu. Vierekkäin esiintyviä sanoja on mahdollista hakea käyttämällä lainausmerkkejä, esimerkiksi "sinuhe egyptiläinen".
Hakutulossivulla tulokset ryhmittyvät kirjallisuudenlajin tai kirjallisen toimijan mukaan. Tuloslistaus näyttää mihin haku kussakin tuloksessa kohdistui. Hakutulosta muodostettessa löytyneet kohteet asetetaan paremmuusjärjestykseen hakusanojen esiintymismäärän perusteella. Kirjasammon haku kohdistuu myös suorasanaisiin teksteihin, kuten teoksen kuvaukseen tai aikalaisarvioon. Hakuun on suunnitteilla myös mahdollisuus tarkennettuun hakuun ja moninäkymähakuun, joita päästäneen kehittämään laajan taustajärjestelmän ja rajapinnan uudistuksen myötä vuoden 2018 loppupuolella.
3) Miten kansikuvahaku toimii?
Kirjasammon tietokannassa on yli 87 000 kansikuvaa, joita on mahdollista hakea erillisessä kansikuvahaussa. Hakea voi tekijän nimellä, teoksen nimellä tai kannessa näkyvillä asioilla. Lisäohjeita hakuun saa kansikuvahaun sivulta löytyvää kysymysmerkkiä klikkaamalla.
4) Mistä kaikesta teossivuilla on tietoa?
Teossivun tietosisällöistä saa lisätietoa klikkaamalla sivun harmaan palkin oikeassa yläkulmassa olevaa kysymysmerkkiä.
5) Miksi rekisteröityminen kannattaa?
Rekisteröitymällä ja kirjautumalla palveluun käyttäjä pääsee mm. luomaan omia kirjahyllyjä ja kommentoimaan teoksia. Tarkoituksena on luoda palveluun myös uusia ominaisuuksia rekisteröityneille käyttäjille.
6) Miten kirjahyllyt toimivat?
Palveluun kirjautuneena voi luoda kirjalistoja eli kirjahyllyjä. Erilaisia hyllyjä voi tehdä niin paljon kuin haluaa, eikä teosten määrää hyllyissä ole rajoitettu. Käyttäjä voi itse valita, näkyvätkö hyllyt vain itselle, vai ovatko ne julkisia ja nostetaanko ne julkaisun jälkeen Kirjasammon etusivulle. Suomi/ruotsi-kielivalinnalla määritetään, tuleeko hylly näkyviin Kirjasampo- vai Boksampo-puolelle.
Hyllynteon ohje
- Käyttäjän pitää olla ensin kirjautuneena palveluun. Hyllyn luomisen voi aloittaa vain teostietosivulla ollessaan, eli kun tietää ensimmäisen teoksen, jonka haluaa lisätä hyllyyn, se haetaan Kirjasammosta.
- Teostietosivulla nimekkeen oikealla puolella näkyy "lisää kirjahyllyyn"-painike, josta teoksen saa lisättyä hyllyyn ja se näkyy nyt oikean laidan harmaan palkin kirjahylly-kohdassa.
- Hyllyyn voi lisätä tällä tavoin niin paljon teoksia kuin haluaa. Lopuksi klikataan oikean laidan kirjahylly-kohdassa "tallenna" ja hylly viimeistellään.
- Avautuvalla sivulla voi päättää, haluaako luoda teoksista uuden hyllyn vai lisätä ne mahdolliseen jo aiemmin tehtyyn hyllyyn. Lisäksi teosten järjestystä hyllyssä voi muuttaa vetämällä kansia paikasta toiseen. Hyllyn tila, etusivulle nosto ja kieli määritetään halutunlaisiksi. Lopuksi pitää muistaa vielä tallentaa, jolloin hylly varsinaisesti luodaan. Jokaisella kirjahyllyllä on oma url-osoite, jota voi jakaa eteenpäin, jos haluaa muidenkin löytävän hyllynsä helposti.
7) Tuleeko sivustolle kirjallisuusuutisia tai toimitettua aineistoa?
Ajankohtaista- ja Artikkelit-osioista löytyvät Kirjasammon oma toimituksellinen aineisto sekä artikkelinostot. Ajankohtaista-osiossa uutisoidaan sekä Kirjasammon omista muutoksista ja uusista ominaisuuksista että merkittävistä kirjallisuuspalkinnoista jne. Kirjasampoon on siirretty myös Helsingin ja Hämeenlinnan kaupunginkirjastojen ylläpitämän, sittemmin lakkautetun Sanojen Aika -kirjallisuuspalvelun artikkelit. Palvelun omaa toimitettua sisältöä julkaistaan jatkuvasti.
8) Mikä on Kirjallisuustapahtumat-kalenteri?
Kirjallisuustapahtumat-kalenteri esittelee Suomessa järjestettäviä kirjallisuustapahtumia. Voit selailla tapahtumia kuukausi- tai viikkonäkymässä, ja klikkaamalla tapahtumaa saat lisätietoja. Kalenteri on saatavilla myös upokkeena, jonka voit liittää sivuillesi. Ylläpidosta vastaa Kirjasammon toimitus.
9) Mikä on joidenkin teosten kohdalla näkyvä musta pyöreä Aikalaisarvio -painike?
Painikkeesta klikkaamalla pääsee teoksesta löytyvään Arvostelevan kirjaluettelon (AKL) arvioon. Arvioita julkaistiin Kirjastolehden yhteydessä vuosina 1908-1988 virallisella nimellä ”Arvosteleva luettelo suomenkielisestä kirjallisuudesta”. Kuukausittaisen luettelon kirja-arviot oli tehty ensisijaisesti kirjastojen käyttöön ja auttamaan kirjaston työntekijöitä arviointityössään hankintojen suhteen. Nykylukijaa jotkin arviot saattavat huvittaa ehdottomuudellaan ja suorasukaisuudellaan: esimerkiksi osa nykyisin klassikoiksi mielletyistä teoksista on ilmestyessään saanut melkoisen tyrmäyksen arvostelijalta. Tästäkin huolimatta arviot tarjoavat ainutlaatuisen aikalaisnäkökulman kotimaiseen kirjallisuuteen omakustanteista klassikkoteoksiin saakka.
10) Mitä ovat etusivulla näkyvät videot?
Kirjasammon etusivulle tulee sivuston toimittajan valitsemia poimintoja Kirjastokaistan kuvaamista sekä Ylen Elävään arkistoon tallennetuista kaunokirjallisuusaiheisista videoista.
11) Kuinka kirjojen kannet valikoituvat etusivun Poimintoja kansista -osioon?
"Kansikaruselli" sijaitsee etusivun alalaidassa ja sinne ilmestyy Kirjasammon kansikuvien joukosta satunnaisia kuvia. Kansikuvaa klikkaamalla käyttäjä pääsee yksittäisen kirjan varsinaisiin teostietoihin.
12) Mitä "Tunnistatko tekstin?" etusivun vasemman puolen alaosassa tarkoittaa?
"Tunnistatko tekstin?"-otsikon alle ilmestyy eri kirjoista sitaatteja, joiden alkuperää voi arvuutella. Tekstiä klikkaamalla pääsee tutkimaan teosta tai kirjailijatietosivua, josta tekstinäyte on peräisin.
13) Löytyykö palvelusta lasten- ja nuortenkirjallisuutta?
Kirjasampo oli aluksi pääasiassa vain aikuisten kirjallisuuden verkkopalvelu. Vuosina 2013-2014 toteutetun projektin aikana palveluun siirrettiin myös lasten- ja nuortenkirjallisuus. Niitä esitellään Kirjasammossa omalla sivullaan, aikaisemmin erillisenä palveluna toimineessa Sivupiirissä.
14) Missä sosiaalisen median palveluissa voin seurata Kirjasampoa?
Kirjasampo toimii tällä hetkellä aktiivisesti Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.